2017 m. lapkričio 2 d., ketvirtadienis

Howard P. Lovecraft „Dagonas“

Novelę „Dagonas“ visai neseniai išspausdino „Literatūra ir menas“, ją rasite čia: http://literaturairmenas.lt/2017-10-27-nr-3635/4276-vertimai/6518-howard-p-lovecraft-dagonas


Joje pasakojama apie veikėjo patirtą nuotykį-siaubą, kuomet nepaaiškinamu būdu iš mūsų pasaulio erdvės jis persikelia į alternatyvaus-kito pasaulio erdvę, dvelkiančią neaprėpiamumu, didybe.. ir pūvančios žuvies tvaiku. Svarbiausia čia atmosfera. Tamsi, slegianti, rodos, pulsuojanti archaiškumu ir mitu. Paties Dagono - dievo, pabaisos - pasirodymas kiek netikėtai trumpas, tačiau tikslus it adatos dūris.

Mėgstantiems tamsias, subtilias siaubo, ar šiuo atveju „kosminio siaubo“ istorijas - tai puiki dovana iš vertėjo Mariaus Buroko, ruošiančio leidybai visą Howardo P. Lovecrafto knygą. Savu laiku esu skaitęs daug Edgaro Allano Poe kūrybos, tad nenusivyliau, „Dagonas“ sugrąžino mane į tuos laikus. O kartu tai juk jau nauji laikai, pažintis su dar neskaitytu rašytoju. Jeigu Poe labiau domino žmogaus psichikos, grimzdimo į beprotybę šio pasaulio ribose tyrinėjimai, tai Lovecraftas panašu labiau linkęs vaizduoti žmogaus susidūrimus su kitais pasauliais, nepažįstamomis būtybėmis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą