2017 m. gegužės 20 d., šeštadienis

Nerijus Cibulskas "Archeologija": eilėraščiai

Atkreipiau dėmesį į Nerijaus Cibulsko pavardę skaitydamas žurnalą "Valstybė". Ten jis ruošia trumpas knygų apžvalgas. Panūdau daugiau sužinoti apie jį. Taigi ne tiek dėl poezijos, kiek dėl bendro išprusimo: kas yra kas Lietuvoje?

O dabar apie pačią knygutę. Viršelyje matome vabzdžio sparnus, ratus, dalį medžio. Taip pat raudonos spalvos nuoplaišas. Lengva nebus. Kadangi man patinka analizuoti viršelius, tai ir pradedu nuo jo.
Tad ką gi čia iš esmės matome? Sluoksnius, persidengimus, fragmentus, pvz.: "Nešuosi jūros fragmentą - suglamžytą dušo užuolaidą." (p. 20)

Tiesa, mažas iš to malonumas. O mes gi pripratę, kad knygos, kaip ir beveik visa kita, duotų mums kažkokį tai pasitenkinimo jausmą. Ypač pabaigoje: kad viskas paaiškėtų. O čia priešpaskutinis eilėraštis tarsi tyčia - "Enigma"(mįslė).
Lengva nebus. Kaip ir gyvenime, daug kas skundžiasi - sunku. Todėl skaityti poeziją palieka sunkumų kilnotojams. Arba archeologams, nes šie mėgsta knaisiotis, ieškoti nuskilusios šv. Gralio ąselės. Gal ir aš, trys keturiose, toks tapsiu.

Vaikystės prisiminimų epizodai. O ar daugiau gali būti? Proza juk net neslepia, kad prikuria, kad meluoja, kad pasitelkia fantaziją. Ir tai daro dėl mūsų skaitymo malonumo. O poezija matyt arčiau tiesos?.. Nors ir kokia žiauri tiesa kartais bebūtų: "rikiuosimės suklastotais veidais į sieną, laukdami vienintelio šūvio - užmaršties" (p. 61).

Čia rodos vienintelis kompasas, padedantis orientuotis savo keturiomis šalimis - tai metų laikai. "Vasaros namai", "Rudens šventė", "Žiemos artėjantis". Tiesa, ketvirtas metų laikas lieka tik numanomas. Laukime. Kaip Trys keturiose.
----------------------------------------------------------------------------------------
Erika Urbelevič ,,Jausmo fosilijos Nerijaus Cibulsko eilėraštyje":

,,N. Cibulsko poezija – kantriems skaitytojams. Atrodo, kad nė vienas žodis eilėraštyje nėra atsitiktinis – viskas apmąstyta nuo pradžios iki galo. Kantrus skaitytojas, prasibrovęs pro sudėtingų žodžių vingrybes, gali būti apdovanotas įdomiomis poetinėmis patirtimis, netikėtų žodžių junginių išprovokuotais jausmais"

Antanas Sheshi ,,Ar koreguotinas sinonimų žodynas?" :

,,Įgudę skaitytojai knygoje nesunkiai aptiks rimtesnio išgryninimo reikalaujančių vietų; tačiau per pirminį testavimą pasklaidęs šį rinkinį, jo autoriui daugumoje vertinimo grafų būčiau linkęs įrašyti pliusus. Antrajam rinkiniui tai geras įvertinimas."

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą